Vyhodnotenie aktivity ročného zučtovania poskytnutia dotácie mesta Levice v roku 2021.

Pre rok 2021 pre ZO SZV, Pri Podlužianke 8, Levice nám mesto Levice poskytlo finančnú dotáciu v sume 1000,00 €. Dotácia bola poskytnutá v oblasti MsZ – CR. Financie boli použité na akciu APITURIZMUS, ako prostriedok rozvíjania cestovného ruchu. Bol zakúpený a osadený APIDOMČEK na Hrade Levice na včelnici v Hradnej záhrade.

Apidomček je vyrobený z prírodného materiálu dreva, vonkajší a vnútorný náter sme previedli ekologickým, prírodným náterom. Ležanie je priamo na úľoch, kde úle sú pokryté drevenými latkami, v ktorých sú diery prekryté sieťovinou, aby sa včely nedostali priamo s človekom pri liečení – ležaní na úľoch. Zabezpečujeme do štyroch úľov rámiky typu „B“ cca 150 kusom, ako aj medzistienky. Zabezpečujeme 4 kusy krmítka a v skorých jarných mesiacoch osadenie 4 včelstiev, aby sme koncom mesiaca apríl 2022 mohli ukážkove zahájiť liečenie v Apidomčeku.

   Chceme umožniť záujemcom, ktorých záujem už odteraz máme veľa dotazov, kde podávame informácie osobne, ako aj telefonicky. Tiež informácie sú na našej včelárskej stránke ZO SZV Levice.

Chceme zážitkovou formou obohatiť  mestského človeka, deti MŠ, ZŠ ako aj stredných škôl, regionálnych a družobných návštevníkov spojenie s prírodou, kultúrou a spoločnosťou, dostať do jeho povedomia jednak proces získavanie medu a iných včelích produktov, ako aj ich priaznivý vplyv na zdravie človeka. Zároveň mu umožniť vyskúšať a zažiť relaxačné účinky api-domčeka a dýchanie sterilného úľového vzduchu, ktorý obsahuje vysokú vlhkosť, éterické oleje, tekuté voskové čiastočky, slinný sekrét včiel, aerosóly z flavonoidov a propolisu, stopové prvky, enzýmy, cholín, včelami vyprodukované rastlinné hormóny to všetko pri úľovej teplote 36 °C.

Ležaním na úľoch v Api-domčeku sa prírodne prehrieva telo a včely ho svojimi vibráciami prekrvujú.

Spolupracujeme  s Tekovským múzeom Levice – na základe uzatvorenej zmluvy o vzájomnej spolupráci a spoločným projektom „Chráňme včely – učme sa konať ako včely“.